Pratik Bilgiler

Mutfakta Kullanılan Yağların Saklanma Koşulları

Mutfakta Kullanılan Yağların Saklanma Koşulları

Mutfakta kullandığınız yağları nerede saklamalı diye merak ediyorsanız, yağ türlerine göre uygun saklama koşullarını sizler ile paylaşacağız.

Yağları Saklama Koşulları Neden Birbirinden Farklıdır?

Yağlar yemek yaparken yemeklerimizi lezzetli bir şekilde pişirmememizi ve tatlandırmamızı mümkün kılan besinlerdir. Her yağ farklı bir bitkisel üründen yapıldığı için mutfakta kullanılan yağların saklanma koşulları birbirinden farklı olacaktır. Bu neden ile bir yağ için en uygun olan saklama koşulu, diğer bir yağ için yeterli olmayabilir. Aşağıda sizler ile yağların ömrü ve saklama koşulları ile ilgili bilgiler paylaşacağız.

  1. Zeytinyağının Ömrü ve Saklama Koşulları

Sağlıklı yemek pişirmek isteyenlerin tercih ettiği zeytinyağı en uzun saklanabilen yağlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Zeytinyağı uygun saklama koşullarında 24 ay boyunca bozulmadan muhafaza edilebilmektedir. Zeytinyağını saklamak için en uygun koşul ışıktan uzak ve serin, kuru bir ortamdır. Aynı zamanda zeytinyağını plastik değil, cam bir şişede saklarsanız daha uzun süre bozulmadan kullanabilirsiniz.

  1. Hindistancevizi Yağının Ömrü ve Saklama Koşulları

Son yıllarda kullanmaya başladığımız ve mutfağımıza yabancı olan hindistancevizi yağı oldukça sağlıklı ve lezzetli bir yağdır. Çok kolay yanmaması ve lezzeti sebebi ile özellikle pastacılık sektöründe oldukça fazla kullanım alanı olan hindistancevizi yağ ömrü 12 aydır. Hindistancevizi yağı yine cam bir kavanozda saklanmalı ve serin, karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir.

  1. Ayçiçek Yağının Ömrü ve Saklama Koşulları

Özellikle kızartmalar ve pasta işlerinde çok kullanılan ayçiçek yağı ömrü 12 aydır. Ayçiçek yağının da yine kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Ayçiçek yağını sakın buzdolabına koymayın. Buzdolabında Ayçiçek yağı daha kolay bozulacak ve kalınlaşarak özelliğini kaybedecektir.

  1. Tereyağının Ömrü ve Saklama Koşulları

Tereyağı mutfak kültürümüzde oldukça sık kullandığımız bir yağdır. Tereyağı ömrü dondurularak kullanıldığı takdirde 12 aya kadar muhafaza edilebilirken, dolabın alt kısmında kullanım ömrü daha kısadır. Tereyağı buzlukta muhafaza edilmeli ve kullanılacağı zaman eritilerek kullanılmalıdır, aksi takdirde buzdolabının alt kısmında saklanan tereyağında küf oluşumu gözlemlenecektir. Tereyağı daha uzun ömürlü olarak kullanılmak isteniyorsa tamamen eritilmeli ve daha sonra cam bir kasenin içerisinde saklanmalıdır.

Etiketler:

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.