Pratik Bilgiler

Çileğin Çürümesini Önleyen Yöntem

Çileğin Çürümesini Önleyen Yöntem

Yaz mevsimi içerisinde en sevilen meyveler arasında çilek yer almaktadır. Son derece çilek çok çabuk bozulmaktadır. İşte sizlere çileğin çürümesini önleyen yöntemler…

Türkiye’de orman meyveleri konusunda en çok sevilen meyve çilek olarak yer almaktadır. Hem sade tüketilen hem de tatlıların içerisinde kullanılan çileği bozulmadan saklamanın yöntemini tam olarak öğrenmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz. Organik sebze ve meyvelere tarla üzerinde pestisit, depoda da koruyucu kimyasal sıkılmamasından dolayı küflenmektedir. Genel olarak bozulma durumunu bakteriler yapmaktadır.

Küf sporu adlandırılan konu gözle görülmeyecek şekilde yer almaktadır. Genel olarak havada asılı durmaktadır. Bu küf yüzey elverişli bazı özelliklere sahip olması durumunda, oraya tutunmakta ve çoğalmaya başlamaktadır. Küfün çoğalması konusunda bol gıda, yüksek nem ve sabit ısı gerekmektedir. Meyve yüzeyleri de genel olarak bu şartları tam olarak yerine getirmektedir.

Küf Nasıl Engellenir?

Peki, çilek küfü nasıl engellenir? Alınacak olan meyvelerin küflenmesini tam olarak önlemek için ipuçlarından kolayca faydalanabilirsiniz. Küflenmeyi tamamen engellememekte, ama meyvenin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olmaktadır. Meyveleri çarşıdan aldığınız zaman ilk olarak güzelce yıkamalı, daha sonra büyükçe bir kaba yerleştirmeniz gerekmektedir. Kap içerisine su ve elma sirkesi koyun. Meyveleri bu karışım kullanarak hafifçe karıştırarak bekletebilirsiniz. Daha sonra ise meyveleri kuru bir havlu içerisine kolayca tamamen kurutmanız gerekmektedir.

Ufak bir miktar sirke kalıntısının meyve üzerinde kalması gerekmektedir. Kuruduktan hemen sonra meyveleri uygun bir kap içerisine aktararak buzdolabına yerleştirmeniz gerekmektedir. Belirlenen miktarlarda kullanıldığı zaman, meyvelerin tadı etkilenmemektedir. Bu konuda elma sirkesi bizim büyük yardımcımız olmaktadır. Bunun nedeni elma sirkesi üzüm sirkesine göre çok daha az sertliği yer almaktadır. Bu hafif tat, sirkenin çok daha zayıf olarak yer alacağı anlamına gelmemektedir. İçerisinde yer alan aktif madde olarak bulunan asetik asit, elma sirkesi üzerinde %5 civarında yer almaktadır. Lezzet farkı, geriye kalmış olan %95’lik kısmın bileşiminden ortaya çıkmaktadır. Bu yöntem uygulanarak çileklerinizin bir hafta kadar dayandığını görebilirsiniz. Sizde çilek çürümesini engelleme yöntemlerinden faydalanarak çileklerinizi çok daha uzun süre saklayabilirsiniz.

Etiketler:

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.